Raadsvergadering 29 september Visie Toerisme en Recreatie

DJI_0253.JPGdonderdag 30 september 2021 11:43

...maar als het mooi weer is zijn daar de stranden en het unieke Zoutwaterbad in Loppersum en de altijd aantrekkelijke wandel, vaar- en fietsroutes die bezoekers laten kennismaken met de verschillende dorpen, streken en landschappen en het daar aanwezige erfgoed...

Voor ligt de Visie Toerisme en Recreatie 2021-2024.

Het betreft geactualiseerd en geharmoniseerd beleid in verband met de herindeling van de gemeente Eemsdelta, maar het is veel meer dan dat. In de afgelopen corona periode heeft er een verandering plaats gevonden in de vakantiebestemmingen van veel Nederlanders. We zijn, soms noodgedwongen, ons eigen land en onze eigen provincie gaan ontdekken of herontdekken en dat is voor veel mensen een verrassing geworden.
We hebben het zelf geconstateerd, als we de stad ingaan zijn daar altijd bezoekers aanwezig in de straten en op de terrassen en ook voor onze eigen inwoners is het daardoor gezelliger en aantrekkelijker. Nu de inperkingen door corona langzaam verdwijnen is het heel belangrijk om deze bezoekers aan ons te binden en te verleiden om terug te komen.

Gegarandeerde hoge temperaturen en een dagelijks stralende zon kan onze regio niet beloven, maar als het mooi weer is zijn daar de stranden en het unieke Zoutwaterbad in Loppersum en de altijd aantrekkelijke wandel, vaar- en fietsroutes laten bezoekers, ook als het weer wat minder is, kennismaken met de verschillende dorpen, streken en landschappen en het daar aanwezige erfgoed. Voor de cultuur-  en geschiedenisliefhebbers hebben we prachtige wierden, molens, borgen, boerderijen, kerken en orgels, verrassende musea en galerieen, kortom heel veel moois om voor terug te komen. 

Heel belangrijk is daarbij een goed georganiseerde toeristische sector die door aantrekkelijke en goed bijgehouden websites voor iedereen makkelijk te vinden is. We lezen in de visie dat de gemeente de ondernemers wil faciliteren en stimuleren hierbij en daar structureel geld voor vrijmaakt en middels cofinanciering en subsidies hoopt nog meer te kunnen doen. Helaas zit er door de bezuinigingen niet meer in, maar met een slim gebruik van de beperkte middelen kan nog veel gedaan worden. 

De ChristenUnie vindt het een uitdagende en ambitieuze visie en is er blij mee want toerisme kan voor de gemeente en haar ondernemers een bron van inkomsten en werkgelegenheid zijn als de zaken goed geregeld en op orde zijn. Bezoekers langer vasthouden dan een dag is de grote uitdaging want dan wordt er meer bezocht en besteed. Bijzondere overnachtingslocaties en goede campings en camperplekken kunnen daaraan bijdragen en daar moeten we op inspelen.  

Ten slotte wil de ChristenUnie nog een tweetal adviezen meegevene: ten eerste, en wij blijven het benoemen, zorg voor voldoende openbare toiletten en ten tweede campers zijn super populair en het aantal groeit enorm, daarom investeer in aantrekkelijke camperplekken en sluit geen bestaande locaties als er nog geen alternatieven zijn. Tot zover.

Deze bijdrage is van onze fractievoorzitter Ina Schenkel-Zandvoort en is hier ook terug te zien en te beluisteren.
Foto's: fractieassistent Jan van Heerde

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
210929 8a. Visie Toerisme en Recreatie 2021 2024.docx.pdf14,2 MBapplication/pdfdownload

« Terug