Groningers vinden versterking nodig, maar denken niet dat dit gebeurt....

IMG_7293.JPGmaandag 16 december 2019 11:03

Groningers met schade aan hun huis hebben er vaak weinig vertrouwen in dat hun woning ook daadwerkelijk wordt versterkt. Dat blijkt uit onderzoek van Katherine Stroebe en Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

Ruim een derde (37 procent) van de inwoners met meerdere schades aan hun woning door aardbevingen vindt dat hun woning versterkt moet worden. Slechts 14 procent denkt dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, blijkt uit een enquête die is gehouden in juni en september van dit jaar.

Katherine Stroebe vindt het opvallend dat deze Groningers zulke lage verwachtingen over versterking hebben. ‘Dat is zorgelijk omdat we weten dat juist bewoners met meervoudige schade zich minder veilig voelen en gezondheidsklachten krijgen door de schade en alles wat erbij komt’, aldus Stroebe. Ook Groningers die één keer schade hebben gehad door een aardbeving, hebben er lang niet altijd vertrouwen in dat hun woning wordt versterkt. 14 procent vindt dat nodig, maar slechts 5 procent denkt dat dit ook gaat gebeuren.

De onderzoekers wijzen erop dat de huidige versterkingsaanpak wordt gebaseerd op een ‘complex rekenmodel’. Zij pleiten ervoor de bewoners meer centraal te stellen en rekening te houden met groepen die versterking van hun woning nodig achten, maar daar niet niet op rekenen. Stroebe en Postmes doen sinds 2016 onderzoek naar de veiligheidsbeleving in Groningen. Zij constateren dat de geestelijke gezondheid van inwoners die meerdere getroffen zijn door een aardbeving afgelopen jaar iets is verbeterd. ‘Dat is goed nieuws’, schrijven de onderzoekers. Tegelijk wijzen ze erop dat deze groep nog altijd een ‘aanzienlijk minder goede gezondheid’ heeft vergeleken met inwoners zonder schade. Zij voelen zich minder veilig en hebben minder vertrouwen in instanties.

Westerwijtwerd

De onderzoekers constateren dat de relatief zware aardbeving bij Westerwijtwerd (gemeente Loppersum) in mei van dit jaar het gevoel van veiligheid (verder) heeft ondermijnd. Stroebe en Postmes constateren dat gevoelens van machteloosheid en boosheid overheersen. Door de beving denken dat inwoners dat er nog steeds aardbevingen zullen komen, ook nu de gaskraan dicht gaat. ‘De onzekerheid over de toekomst is weer groter geworden. ‘Voor een deel van de bewoners is de maat nu echt vol’, aldus Stroebe.

Dit artikel is gemaakt door Eduard Sloot op maandag 16 december 2019 voor het Nederlands Dagblad.

Het complete onderzoek vindt u in het document hieronder.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Geen resultaten gevonden

« Terug