Raadsvergadering 21-12-2021 Beleidskader Nieuwe Wet Inburgering

cad.jpgmaandag 27 december 2021 11:18

..er is weer contact gelegd met de enthousiaste groep vrijwilligers die deze inwoners in het verleden ook hebben bijgestaan, hopen dat zij in de toekomst ook weer van harte bereid zijn hier hun energie in te steken...

Voorzitter, voor ons ligt een nieuw beleidskader voor de Wet Inburgering. Afgelopen week hebben we hier ook uitgebreid bij stil gestaan in de commissievergadering. We willen uw college en de ambtelijke ondersteuning nogmaals danken voor de heldere antwoorden of de vele vragen die gesteld zijn. Als ChristenUnie zijn we blij met de voorliggende veranderingen die gaan gelden voor de nieuwe inburgeraars.
Het oude systeem waar inburgeraars zelf verantwoordelijk waren voor hun eigen inburgering bleek in veel gevallen een te grote opgave voor deze inwoners. Daarom zijn wij blij dat deze verantwoordelijkheid weer onder regie van de gemeente komt. Waar wij in aanloop naar de commissievergadering nog wel een aantal bedenkingen en zorgen hadden, zijn deze naar tevredenheid van onze fractie grotendeels weggenomen.

Zo zagen wij een mogelijke ongelijkheid voor de inburgeraars die nog onder de oude wet vallen, maar die hun traject af moeten ronden onder de nieuwe wetgeving. Uw college, heeft bij monde van de portefeuillehouder, aangegeven dat deze zoveel als mogelijk geholpen zullen worden in de geest van de nieuwe wet en dat stemt ons gerust. Daarnaast heeft uw college onderkent terughoudendheid te betrachten bij het opleggen van een bestuurlijke boete. Waar dit veelal gaat om een kwetsbare groep inwoners die vaak ook al nodige littekens van het leven hebben, is dit volledig naar wens van de ChristenUnie.

Ook hebben we nog een aantal zorgpunten; een aanvullende taak voor de ambtelijke organisatie die al behoorlijk onder druk staat. Daarnaast is de vraag of de middelen die overkomen vanuit Den Haag voldoende zijn? Voorzitter, we hopen dat dit het geval is, maar zijn er niet geheel gerust op. Daarnaast is de huisvesting, ook in relatie tot de versterkingsopgave, een uitdaging van formaat.

Tot slot, we hebben ook begrepen dat er weer contact is gelegd met de enthousiaste groep vrijwilligers die deze inwoners in het verleden ook met veel tijd en energie hebben bijgestaan. Wij zijn blij met deze ontwikkeling en hopen dat zij in de toekomst ook weer van harte bereid zijn hun energie te steken in het bijstaan van deze inwoners van Eemsdelta.

Deze bijdrage is van Gert Drenth en hier terug te zien en te beluisteren.

De foto's zijn van de website CadanzWelzijn.

« Terug