Werkbezoek Samenwerkende Bedrijven Eemsregio (SBE) op vrijdag 6 september 2024

IMG_3466 breedbeeld.jpgvrijdag 13 september 2024 17:47

Werkbezoek met Raad Eemsdelta en college. Dit op uitnodiging van Samenwerkende Bedrijven Eemsregio (SBE) voorheen SB Eemsdelta (sb-eemsregio.nl)

Gastheer was dit keer het bedrijf Zeolyst C.V. waar we hartelijk werden ontvangen -na het in ontvangst nemen van een toegangscard- met koffie/thee en koek.
Dit werkbezoek werd geopend door de directeur van SBE, Frans Alting. “Er zijn een drietal bedrijven die zich willen presenteren en we gaan een bezoek brengen aan een bedrijf wat grote plannen heeft op het gebied van opslag van energie”. Hierna volgde een bijdrage van de voorzitter SBE, Frans Musters. Leuk om hem hier weer te ontmoeten. Hij was in mijn werkzame leven de directeur van de Rabobank Noord-Groningen.

De politiek kwam vervolgens aan het woord. Wethouder David de Jong (CU) vertelt meer over de Toekomstregio Noord-Groningen. “De samenwerkingsverbanden en de samenwerking die zich de afgelopen jaren vooral heeft gericht op de verbinding van het MBO, HBO en RUG aan de Campus Eemsdelta Groningen in Appingedam. De ambities reiken veel verder.”

De bedrijven aan het woord. De aftrap is voor gastheer Jan Willem Eshuis van Zeolyst CV. “Ons bedrijf ontwikkelt en produceert zeolieten die als basis dienen voor katalysatoren in de (petro)chemische en automotive industrie. Hierdoor worden brandstoffen schoner en uitlaatgassen gereinigd.”
Frans Alting geeft een korte presentatie over circulaire economie, die een belangrijke rol moet gaan vervullen ook in de bedrijven die werken met waardevolle grondstoffen uit afval.Dat laatste punt is vooral van toepassing op de presentatie van de volgende nieuwe bedrijven.

Paul Compagne, is Plant Director bij Circtec. Zij gaan in Delfzijl een nieuwe fabriek bouwen die afgedankte autobanden -maar ook tractor-, vrachtwagen- en zelfs vliegtuigbanden- via pyrolyse en nieuwe opwaarderingsprocessen omzetten in hernieuwbare transportbrandstoffen, circulaire chemicaliën en recovered carbon black. De bedoeling is dat de versnipperde banden hier worden aangevoerd en worden verwerkt.

Hans Dijkstra Plantmanager PETRA van BioBTX. BioBTX BV is opgericht met als doel technologie te ontwikkelen voor de productie van duurzame BTX. "Hiermee willen we ons steentje bijdragen aan een circulaire en duurzame chemische industrie. Wij geloven niet in kan niet, maar in kan en zal wel. Wij zien afval niet als een probleem; wij zien het als een bouwsteen voor hernieuwbare chemicaliën." Dit sloot naadloos aan op de presentatie van Frans Alting. Prachtig! Hij had ook een paar voorbeelden meegenomen van plastics die zij aangeleverd krijgen. Natuurlijk moest John Veldt even de geur uit een potje opsnuiven.

Tenslotte met z’n allen in een luxe touringcar van Autobusbedrijf Doornbos. We maken een kleine rondrit door Oosterhorn en gaan daarna naar de voormalige locatie vanAldel (Damco) waar tot voor kort aluminium werd geproduceerd en waar nu de sloophamer aan het werk is gezet. Op dit terrein moet de grootste opslagbatterij van Europa komen te staan.

De naam van het betreft is Giga Storage.
Vooraf kregen we in het kantoor op het terrein een goed beeld van de omvang van het te bouwen bedrijf daarna volgde het aantrekken van veiligheidskleding en konden we het terrein op. We liepen naar de plek waar eens veel inwoners van Eemsdelta hun brood verdienden. Wat rest is in de verte een groot gebouw wat nu gesloopt wordt. Op de plek waar we staan, kijken we op de fundamenten waar vroeger de ovens hebben gestaan. Een historische plek, die toch wel heel bijzonder is. Op deze plek staan straks batterijen om energie op te slaan en om weer uit te leveren als daar om wordt gevraagd. De bouwtijd van Giga Storage wordt nu ingeschat op 2 ½ tot 3 jaar….

We worden met de touringcar teruggebracht naar Zeolyst waar ons een lunch wordt aangeboden en waar nog gelegenheid is om vragen te stellen. Hier wordt gretig gebruik van gemaakt.
Tenslotte bedankt Frans Alting een ieder voor zijn aanwezigheid. In het bijzonder gastheer Jan Willem Eshuis van Zeolyst. Als dank een hele grote pot met snoepjes.
We kunnen terugkijken op een hele fijne dag en gelegenheid om (opnieuw) kennis te maken met chemiepark Oosterhorn. Is zeker voor herhaling vatbaar.

Deze bijdrage is van Jan van Heerde.
Zijn fotoreporage vindt u in de kantlijn van deze website.

« Terug