Raadsvergadering 23 oktober 2024 Nij Begun maatregel 14 Leefbaarheidsfonds Eemsdelta
...We spreken de hoop uit dat het Leefbaarheidsfonds Eemsdelta ook echt het verschil zal maken voor onze inwoners. Dat hierdoor de onderlinge verhoudingen beter zullen worden, het vertrouwen terugkomt en de eigen leefomgeving weer iets wordt om samen trots op te zijn...
Nij Begun. Op weg naar erkenning, herstel en perspectief.
Langzaam beginnen de maatregelen beschreven in Nij Begun concreet te worden. Vandaag staat op de agenda de uitwerking van maatregel 14. Extra geld voor leefbaarheid en wijkontwikkeling.
De aardbevingen en meer nog de chaotische versterkingsoperaties in onze dorpen en wijken zorgt voor een enorme onrust en verstoorde onderlinge verhoudingen. Nu komt er geld beschikbaar waarmee een begin kan worden gemaakt met het herstel van het vertrouwen en de leefbaarheid. Voor veel dorpen en wijken nog veel te vroeg volgens ons omdat ze nog volop in de versterking zitten. Helaas is er wat tijdsdruk omdat er een termijn voor deze maatregel is gesteld en dat vinden wij jammer. Vraag aan de wethouder: Is daar nog wat aan te doen?
Het gaat om duizelingwekkend grote bedragen en als ChristenUnie Eemsdelta voelen we zwaar de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor een goede en eerlijke verdeling van deze gelden in onze dorpen en wijken. Hoe doe je dat op de juiste manier. Gelukkig kennen we in de gemeente Eemsdelta het gebiedsgericht werken en daar hebben we de nodige ervaringen mee. Ook wordt er in onze gemeente al gewerkt met dorps- en wijkvisies en er ligt een stevig handboek klaar voor hen die hiermee aan de slag gaan.
Belangrijk is dat onze inwoners de regie krijgen over hun eigen leefomgeving en hun wensen kunnen realiseren. Zaak is natuurlijk wel om dat met zoveel mogelijk betrokkenen te doen en daar ligt nog wel een uitdaging. Hoe krijg je alle dorps- en wijkbewoners om tafel en enthousiast als het hoofd nog vol zit met versterkingsellende.
We kunnen hier nog wel wat vinden van de voorgestelde verdeling van 50% voor dorpen en wijken, 40% voor gebiedsoverstijgende vraagstukken en 10% voor organisatiekosten, maar na de uitleg in de commissievergadering begrijpen we dat deze verdeling indien nodig ook anders kan worden.
Twee toezeggingen willen we graag van de wethouder op dit onderwerp:
- dat we een duidelijke uitleg krijgen over de uitwerking van het Leefbaarheidsfonds Eemsdelta. Hoe gaan we de gelden per dorp of wijk vaststellen. Hierover willen we als ChristenUnie meepraten. Of gaat deze verdeling conform de huidige verdeelsleutel van de dorpsbudgetten?
- dat de gelden voor projecten die gebiedsoverstijgend zijn via een raadsvoorstel eerst naar de gemeenteraad komen ter goedkeuring.
Ten slotte spreken we de hoop uit dat het Leefbaarheidsfonds Eemsdelta ook echt het verschil zal maken voor onze inwoners. Dat hierdoor de onderlinge verhoudingen beter zullen worden, het vertrouwen terugkomt en de eigen leefomgeving weer iets wordt om samen trots op te zijn.
Deze bijdrage van Ina Schenkel-Zandvoort is hier ook terug te luisteren.