Raadsvergadering 23 april 2025 Zienswijze Economische agenda (Nij Begun)

Een belangrijke vraag die blijvend gesteld moet worden is: Hoe borg je dat iedere Groninger profiteert van de Economische Agenda...
Nadat we in december hebben ingestemd met de doelen van de Economische Agenda van Nij Begun ligt nu de conceptversie van de Economische Agenda voor. Op deze conceptversie hebben we als raad een zienswijze opgesteld in de raadscommissie Aardbevingen de Baas.
Waar we ons bij de Sociale Agenda nog een goede voorstelling kunnen maken van de wegen om te komen tot een met de rest van Nederland vergelijkbare Brede Welvaart vinden we dat bij de Economische Agenda een stuk lastiger. Hoe zal de wereld van de economische bedrijvigheid er de komende dertig jaar uitzien? Veranderingen gaan razendsnel en schijnbaar succesvolle innovatieve bedrijven blijken ineens niet levensvatbaar.
Een belangrijke vraag die blijvend gesteld moet worden is: Hoe borg je dat iedere Groninger profiteert van de Economische Agenda. De angst is dat grote bedrijven met de beste netwerken het geld naar zich toe trekken. Hoe wordt het voor dit gebied zo belangrijke MKB ondersteund bij de aanvragen. Er is geld uitgetrokken voor de campussen. Een belangrijk doel moet zijn om de mismatch tussen beschikbare banen en werkzoekenden op te lossen door opleidingen met baangaranties, ruimte voor zij instromers en aantrekkelijke stageplekken bij relevante bedrijven.
De ChristenUnie blijft geloven dat er een einde kan komen aan de krimp in ons gebied. Belangrijk is hiervoor dat er gewerkt wordt aan een aantrekkelijke woon- en werkomgeving Met mooie voorzieningen voor recreatie en ontspanning voor het hele gezin.
Een absolute basis voor het slagen van het Nij Begun en dat geldt voor zowel de Sociale Agenda als de Economische Agenda is de bereikbaarheid van ons gebied. Het lijkt erop dat de Nedersaksenlijn binnen nu en tien jaar daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden, maar voor ons gebied is de verdubbeling van de N33 nog veel belangrijker. Van een andere orde, maar ook heel noodzakelijk is de bereikbaarheid van bijvoorbeeld ons chemiepark. Bij een werkbezoek hoorden we dat het voor stagiaires lastig is om daar te komen omdat er geen openbaar vervoer beschikbaar is.Goede bereikbaarheid lijkt ons een voorwaarde voor de aantrekkingskracht van ons gebied voor werkzoekenden.
Het is belangrijk dat dit in de governance geborgd wordt. De behaalde resultaten gaan we lezen in de jaarlijkse Staat van Groningen waarin we dan de voortgang kunnen bijhouden.
De ChristenUnie zal de ontwikkelingen met belangstelling en kritisch blijven volgen.
Deze bijdrage van Ina Schenkel-Zandvoort is hier terug te zien en te beluisteren.
Update: Na een schorsing meldt Ina Schenkel-Zandvoort (CU) dat de fractie deze motie wil aangehouden. Wethouder Hans Ronde staat wel achter de motie, maar wil eerst het onderzoek afwachten van Joël Stoppels. Dhr. Stoppels is bezig met het inventariseren van de verzetsstrijders in Gemeente Eemsdelta.
Joël Stoppels, opgegroeid in Appingedam, is een internationaal erkend specialist op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. Hij is een van de grondleggers van Liberation Route Europe, waarop belangstellenden de route van de geallieerden vanaf de Normandische stranden kunnen volgen. Het Eemsmondgebied was het laatste slagveld van Nederland, waarbij de Duitsers met de rug naar de zee een strijd van dood en verder voerden. De slag rond het Eemsmondgebied is in de geschiedenisboeken een enigszins vergeten strijd.
Archief > 2025 > april
- 24-04-2025 24-04-2025 11:56 - Raadsvergadering 23 april 2025 Kredietaanvraag Samen aan de slag (bewonersinitiatieven)
- 24-04-2025 24-04-2025 11:23 - Raadsvergadering 23 april 2025 Zienswijze Economische agenda (Nij Begun)
- 19-04-2025 19-04-2025 11:25 - ChristenUnie Eemsdelta wenst duiding op aantal straatnaamborden.
- 07-04-2025 07-04-2025 12:54 - Schriftelijke vragen over toenemende schulden bij jongeren
- 07-04-2025 07-04-2025 10:29 - Raadsexcursie Gemeente Eemsdelta 5 april 2025