Raadsvergadering 21 november 2024 Beleidsplan brede aanpak Schulddienstverlening 2025 - 2028

IMG_3712.JPGmaandag 25 november 2024 14:29

...De ChristenUnie vindt het heel belangrijk dat de gemeente de regie pakt en de aangeboden hulp coördineert. Veel partijen bieden op dit gebied hulp aan...

Het huidige beleidsplan Schuldhulpverlening verloopt op 1 januari 2025 en het nieuwe beleidsplan, inclusief de nieuwe ontwikkelingen, ligt ter vaststelling door de gemeenteraad voor. Onze hartelijke dank voor dit duidelijke beleidsplan.  

In het nieuwe beleidsplan wordt Schuldhulpverlening voortaan Schulddienstverlening. De Volkskredietbank Noord Oost Groningen (VKB) gaat de tweede lijn vormen voor personen en huishoudens waarbij de schulden problematisch zijn en om een wettelijke aanpak vragen.

Ook de wettelijke taak van Vroegsignalering is steeds beter geregeld omdat achterstanden in de betaling van basisvoorzieningen als huur, water, zorg en energie  direct gemeld worden en de huishoudens die het moeilijk hebben direct in beeld zijn. Zo kan er erger voorkomen worden door vroeg hulp aan te bieden. De landelijke doelstellingen zijn fors en met het gegeven dat sinds 2021 het aantal huishoudens met schulden toeneemt lijkt het ons niet haalbaar om in 2030 en al helemaal niet in 2025 deze doelstellingen te halen. Het legaliseren van online gokken in 2021 heeft ongetwijfeld behoorlijk bijgedragen aan deze schuldengroei. In onze gemeente gaat het over ruim tweeduizend huishoudens met problematische schulden. Ook op dit gebied is het percentage in onze gemeente hoger dan het landelijke en provinciale gemiddelde. 

De ChristenUnie vindt het heel belangrijk dat de gemeente de regie pakt en de aangeboden hulp coördineert. Veel partijen bieden op dit gebied hulp aan en dit moet niet voor verwarring bij de doelgroep zorgen. Onder regie van de gemeente zullen partijen beter samenwerken is onze verwachting. 

Jammer dat de wet Wams (de Wet aanpak meervoudige problematiek in het sociaal domein) nog op zich laat wachten want de aanpak van 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur zal ook bij de Schulddienstverlening voor veel meer structuur en integrale aanpak zorgen en dat is belangrijk. Het instellen van een loket Geldwijzer Eemsdelta als eerste lijn, laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen in onze gemeente die vragen heeft of zich zorgen maakt over de financiën kan voorkomen dat schulden ontstaan en problematisch worden. Wat de ChristenUnie betreft een hele goede ontwikkeling.

Een paar vragen hebben wij nog: 

  • Hoe wordt er voor gezorgd dat het geldloket bij onze inwoners bekend wordt?
  • Is het structurele geldbedrag van 140.000 euro per jaar genoeg om vanaf 2026 de Schulddienstverlening op het gewenste niveau te houden?

Deze bijdrage is van raadslid Ina Schenkel-Zandvoort. Haar bijdrage en de reactie van de wethouder is hier terug te zien en te horen vanaf 1:20:05

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
241121 7a. Beleidsplan brede aanpak schulddienstverlening 2025-2028.pdf1,1 MBapplication/pdfdownload

« Terug