Raadsvergadering 30 maart 2022 Energiehuis Eemsdelta (Demowoning Middelstum)

Energiehuis Middelstum banner.jpg04-04-2022 12:06 04-04-2022 12:06

Met de zeer hoge prijzen voor energie is het op dit moment heel aantrekkelijk om de eigen woning te verduurzamen en maatregelen te nemen om het gasverbruik naar beneden te krijgen, maar hoe doe je dat...

...waar moet je beginnen en waarvoor kun je subsidie krijgen of aantrekkelijke leningen afsluiten voor het realiseren van energiebesparing. Allemaal vragen die op je af komen als je serieuze plannen hebt voor je huis. 

In Middelstum staat een demohuis van de gemeente Eemsdelta waar je op allerlei manieren informatie kunt ophalen en kunt zien wat er allemaal mogelijk is. Het plan is om hier nog veel meer voorlichting te geven en maatregelen te laten zien in de praktijk om zo mensen op nog veel meer ideeën te brengen voor de verduurzaming van hun eigen huis. Het betreffende huis gaat nu ook duurzaam en gasvrij gemaakt worden op een manier waarbij je achteraf nog kunt zien hoe het gedaan is. Naast wat binnen allemaal mogelijk is worden er ook voorbeelden gegeven van wat je rondom je huis kunt bijdragen aan het klimaat en de biodiversiteit zoals regenwateropvang, een sedumdak, insectenvriendelijke beplanting enz. enz.

Het project wordt gefinancierd vanuit diverse subsidies uit het Programma  Aardgasvrije Wijken en vanuit de NPG gelden. (Nationaal Programma Groningen) Bijkomend voordeel is dat een “rotte kies” in het beschermde dorpsgezicht van Middelstum weer een aantrekkelijke woning wordt met een mooie tuin en na afloop van het project zullen mensen in de rij staan als de woning te koop komt.
Het hele project gaat om best veel geld alles bij elkaar en voor de ChristenUnie is het dan ook van groot belang dat het een succes wordt.

Dit toekomstige “Energiehuis Eemsdelta” moet een verbindende plek worden voor diverse duurzaamheidsinitiatieven in de gemeente Eemsdelta en er moet alles aan gedaan worden om heel veel belangstellende inwoners te verwelkomen en vervolgens te inspireren om met hun eigen huis aan de slag gaan.
Twee vragen:

  1. Hoe gaan we bereiken dat er zo veel mogelijk bezoekers langs komen?
  2. Nu moet je nog een afspraak maken, maar wordt het straks een open huis waar altijd mensen zijn die bezoekers kunnen voorlichten over alles wat te zien is?

We lezen in het voorstel dat gewerkt gaat worden met zo veel mogelijk lokale partijen bij de voorbereiding en uitvoering en dat naar social return gevraagd wordt. Verder zullen het werkbedrijf en inwoners en scholen betrokken worden. Dat alles klinkt als een goede start van dit “Energiehuis Eemsdelta”.
De ChristenUnie is enthousiast en steunt het voorstel. 

Deze bijdrage van Ina Schenkel-Zandvoort en de reactie van de wethouder is hier terug te zien.

« Terug