Raadsvergadering 29 maart 2023 Visie Brandweer 2030

IMG_6883banner.jpgmaandag 03 april 2023 19:47

Op 17 september 2022 hebben wij een werkbezoek afgelegd bij de Brandweer Kazerne in Delfzijl. Hier bleek dat het gebouw sterk verouderd was. In het organisatieplan word niet gesproken over een nieuwe Kazerne voor onze regio...

Hartelijk dank voorzitter, 

Voor ons ligt een belangrijk voorstel, namelijk de visie Brandweerzorg 2030. En wij mogen er kennis van nemen, zo staat er in het raadsvoorstel.
Allereerst willen wij onze waardering uitspreken voor een ieder die werkzaam is binnen de brandweer, zowel beroeps als de vele vrijwilligers. 
In dit stuk wordt er ingezoomd op de visie, organisatieplan, regionaal dekkingsplan en basisgegevens Brandweerzorg in Groningen. De brandweer doet meer dan alleen het blussen van branden. Het voorkomen van een brand, de preventie, is een groot taakveld van de brandweer. Het oude gezegde “voorkomen is beter dan genezen” past geheel bij deze organisatie.

We hebben in Eemsdelta een haven, in deze visie wordt er gesproken over dat er nog keuzes gemaakt moeten worden ten aanzien van scheepsincidentbestrijding.
Welke keuzes moeten er nog gemaakt worden? Wanneer kunnen we in deze raad hierover ook een plan verwachten? Want die informatie haalt de ChristenUnie niet naar boven in deze visie. (Blz. 12) Ik begrijp dat dit een technische vraag is en dat ik daar niet gelijk een antwoord op kan krijgen. De beantwoording mag uiteraard ook schriftelijk.

Dan over het organisatieplan Brandweerzorg Groningen 2023-2026. Het bevreemdt mij dat dit stuk al gewoon op internet te vinden is. De plaatsing van het dit stuk is geweest op 4 december 2022. Daardoor is het eigenlijk in die zin geen raadvoorstel meer. Wellicht is dat ook de reden om geen gebruik te maken van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen over de visie Brandweerzorg 2030. Toch heb ik wel een aantal vragen bij dit stuk. Op 17 september 2022 hebben wij een werkbezoek afgelegd bij de Brandweer Kazerne in Delfzijl. (zie ook de fotoreportage in de rechterbalk op onze website.)
Hier bleek dat het gebouw sterk verouderd was. In het organisatieplan word niet gesproken over een nieuwe Kazerne voor onze regio, wel over 3 andere locaties. Er is onderzoek gedaan naar een nieuwe Kazerne in samenwerking met de Kazerne in Appingedam. Deze vraag hebben we tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsregio Groningen gesteld. Hoe is de ontwikkeling hiermee? Er wordt strategisch vastgoedbeleid ontwikkeld. Maar hier hebben we verder geen inzicht in gekregen en ook in deze visie wordt hier niets over vermeld. Graag opheldering.

Deze bijdrage is van raadslid ChristenUnie Harold Kol en is hier terug te zien en te beluisteren, vanaf 02:54:24 - 02:56:02

« Terug