Werkbezoek 2-6-2023 Chemiepark en EEW afvalrecyling Delfzijl

IMG_9186banner2.JPGzaterdag 03 juni 2023 22:00

Werkbezoek Raad Eemsdelta, college B&W en beleidsmedewerkers Gemeente Eemsdelta aan het Chemie Park Delfzijl en EEW Delfzijl afvalrecyling Energy from Waste in Delfzijl.

Na een uitgebreide procedure van aanmelding thuis, konden we vanaf 09.30 uur inchecken bij poort 3 van het Chemiepark in Delfzijl. Van daaruit gezamenlijk met de touringcar een klein rondje Chemiepark. Tijdens de rit en later in de voorlichtingsruimte werden we hartelijk welkom geheten door Frans Musters, bestuursvoorzitter van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) Frans en ik kennen elkaar uit onze Rabobank-periode en zijn beiden met pensioen gegaan in 2019, na een hele mooie werkzame periode.
Frans vertelde waar de SBE voor staat en de contacten met bedrijven en gemeenten en de functie's van het Chemiepark. Op de uitgebreide poster in de gang hadden we al gezien dat het hier om een unieke samenwerking gaat, niet alleen op het gebied van chemie en wat ze daarbij voor elkaar kunnen betekenen, maar ook wat we voor de omgeving en het milieu kunnen doen. Efficiënt, techniek, maar gelijk ook duurzaam!

Wat volgde was een boeiende presentatie van vier bedrijven met elk zo hun specifieke eigenschappen. Nobion mocht het spits afbijten. Op de foto’s hieronder tref je meer informatie aan. De projectmanager van SBE Ian Hartman gaf onderwijl nuttige informatie en beantwoorde -samen met de presentatoren- een aantal vragen van de aanwezigen. Vervolgens was het woord aan de vertegenwoordiger namens Avantium. Een bedrijf dat geen producten maakt, maar processen ontwikkelt. In het voorbeeld de ontwikkeling van de pet-fles naar de pef-fles. Productie met fossiele brandstoffen naar productie met behulp van suikers. Een enorme vooruitgang! Na de uitgebreide testen en het daadwerkelijk produceren wordt dan het proces verkocht.
Ook was uitgebreid aandacht voor de ontwikkeling van waterstof en alles wat daarbij komt kijken. Een presentatie door OCI. Tenslotte een presentatie verzorgd door Teijin, waar de productie voor de grondstof van het product Twaron wordt gemaakt. Na deze presentaties weer in de touringcar voor een ritje naar EEW.

Bij EEW, afvalrecyling Energy from Waste, in Delfzijl zijn ze ook nu weer bezig met een enorme investering. Dat is bij de binnenkomst op het terrein al duidelijk te zien. Bij de ingang staan enorme borden met daarop de informatie. We werden bij aankomst op het terrein ontvangen door directeur Wilfred de Jager. Hier stond ook de lunch voor ons klaar. Fantastisch geregeld. Wilfred de Jager vertelde enthousiast over zijn bijzonder bedrijf in Delfzijl en de noemde daarbij uitgebreid de misstanden die bestaan op het gebied van afvalrecycling.
Persoonlijk was ik erg onder de indruk van zijn presentatie en ook anderen deden hem het voorstel om dit ook breder met de ‘buitenwereld’ te delen, ook de leden van Provincie en Tweede kamer zouden er goed aan doen om hier een werkbezoek te brengen om zo ook zíjn kant van het verhaal te laten vertellen……

Na de presentatie en de lunch volgde een spectaculaire rondleiding langs installaties, controlekamer, verbrandingsinstallatie, recycling e.d.
Safety first, dus Veiligheidshesje, -helm, -bril, en -schoenen. De directeur ging ons voor in de rondleiding zodat we een heel goed beeld kregen waar ze bij EEW mee bezig zijn. Spannend was de tocht naar zo’n 45 meter hoogte, aan de buitenkant van het gebouw via een trappenhuis met roosters zonder dekplaat. Voor diegene met hoogtevrees hebben een afrader. Maar wat een uitzicht over de prachtige Gemeente Eemsdelta en de bouwwerkzaamheden bij EEW.
De controlekamer vol met beeldschermen die het hele proces op de voet volgen, evenals de resultaten zowel real life, als van de afgelopen periode.
Heel leuk/interessant was ook de bunker waarin het afval = grondstof wordt gestort en waarbij enorm grijparmen het product in de verbrandingsbunkers dumpen. De mannen daar blijken toppers te zijn op de kermis bij het ‘vangen’ van knuffels e.d.
Bij de video hieronder krijg je een beeld van de omvang en werkwijze. Heel indrukwekkend. Iedereen die dit werkbezoek mogelijk heeft gemaakt, inclusief catering, hartelijk bedankt!

Deze bijdrage- inclusief de foto's in de zijbalk op deze pagina,
zijn van Jan van Heerde, fractieassistent ChristenUnie Eemsdelta

« Terug