Geluidsoverlast bij evenementen Delfzijl: CU stelt schriftelijke vragen.

Knipsel.JPGdinsdag 12 november 2024 14:08

...Echter de keerzijde is dat inwoners daar ook overlast door ervaren. De vraag is dan; wanneer is de balans in evenwicht...

Naar aanleiding van een aantal festiviteiten in het centrum van Delfzijl, hebben ons berichten bereikt van geluidsoverlast. Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat evenementen bijdragen aan de leefbaarheid in Eemsdelta en dat muziek bijdraagt aan sfeer en beleving van het evenement. Echter de keerzijde is dat inwoners daar ook overlast door ervaren. De vraag is dan; wanneer is de balans in evenwicht.

Naar aanleiding hiervan hebben wij het evenementenbeleid erop nageslagen. In het beleid zijn ook regels opgenomen ten aanzien van geluidsoverlast. Onder andere is het geluidsniveau gemaximeerd en zijn de begin- en eindtijden vastgelegd. Ten aanzien van begin- en eindtijden kan er in de vergunning een uitzondering worden gemaakt. Dit brengt ons tot het stellen van de volgende vragen:

  • Kan het college aangeven voor hoeveel evenementen en voor hoeveel dagen er vergund is in 2024 om geluid te maken tot 2:00 ‘s nachts? Daarbij ook aangegeven wat de locatie is van het evenement.
  • Wanneer er vergund is tot 2:00 uur, wordt er dan bij overtreding ook gehandhaafd?
  • Kan het college aangeven voor hoeveel evenementen en voor hoeveel dagen gebruik is gemaakt van de uitzondering in de vergunning voor 2024 en om welke uitzondering het gaat? Daarbij ook aangegeven wat de locatie is van het evenement. Welke overwegingen/kaders hanteert het college om te komen tot deze uitzonderingen?
  • Is het college het met ons eens dat deze uitzonderingen tot een minimum beperkt zouden moeten worden? Mede omdat lang niet iedereen een werkweek van maandag tot en met vrijdag kent en dus ook in het weekend werkt.
  • Wordt er tijdens de evenementen ook, al of niet steekproefsgewijs, gemeten aan de gevel van omwonenden? Als dat het geval is, wordt er dan ook gehandhaafd bij overtredingen van de gestelde norm? Indien beide niet het geval is, wat is dan de reden dat er niet gemeten en gehandhaafd wordt?
  • Bij het melden wordt verwezen naar de gepubliceerde vergunningen in de huis-aan-huis krant. Omdat vrijstellingen om tot 4:00 uur ‘s nachts een aanzienlijke impact hebben op het woongenot vinden wij het wenselijk dat omwonenden per brief tijdig geïnformeerd worden. Is het college hiertoe bereid?
  • Melder geeft aan dat meldingen niet altijd adequaat worden opgepakt. De ervaring is dat het lastig contact is te krijgen met de gemeente en er niet altijd teruggebeld wordt wanneer dit is toegezegd. Een klacht die wij van verschillende mensen vaker en met regelmaat horen. Is dit iets wat het college herkent en wat doet het college eraan om de communicatie met inwoners te verbeteren, in het bijzonder bij meldingen en klachten?

Deze bijdrage is van fractievoorzitter en raadslid Gert Drenth.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
240423 6a. Evenementenbeleid Eemsdelta 2024-1.pdf750,9 kBapplication/pdfdownload

« Terug