Raadsvergadering 13 november 2024 Begroting 2025
...Wij roepen ook vandaag weer op dat Den Haag ook haar verantwoordelijkheid neemt. Gemeenten voeren veel taken in medebewind uit....Daar horen ook fatsoenlijke financiƫle middelen bij...
Vandaag ligt de begroting 2025 voor. Een begroting die in grote lijnen overeenkomt met hetgeen we bij de kadernota in het voorjaar hebben afgesproken. Een structureel sluitende begroting voor alle jaren. Als we naar andere gemeenten om ons heen kijken en de media een beetje volgen, dan is dat een mooi resultaat. Met die kanttekening dat ook Eemsdelta in balans 2 dan nog wel geëffectueerd moet worden. Wij hebben daar alle vertrouwen in. Wij nemen als gemeente Eemsdelta de verantwoordelijkheid om een sluitende begroting op te leveren. Wij roepen net als bij het vaststellen van de Kadernota ook vandaag weer op dat Den Haag ook haar verantwoordelijkheid neemt. Gemeenten voeren veel taken in medebewind uit en dragen in grote mate bij aan beleidsdoelstellingen die in Den Haag geformuleerd worden. Daar horen ook fatsoenlijke financiële middelen bij.
Allereerst een woord van dank aan de organisatie en het college voor weer een leesbaar en kwalitatief goed stuk.
Ook de webversie (van de programmabegroting 2025) hebben wij zeer gewaardeerd en hopen dat deze ook door onze inwoners veelvuldig geraadpleegd gaat worden. De website is toegankelijker dan een 200 pagina’s tellend boekwerk.
Een aantal onderwerpen uit de begroting willen wij hier vandaag toch in het bijzonder noemen.
Ik begin dan met de gevolgen van de aardgaswinning en de versterking van de woningen van onze inwoners. Een punt dat wij elke keer bij de kadernota en de begroting terug laten komen. Het zwaartepunt qua uitdaging waar deze gemeente voor staat en daarom kan het niet onbenoemd blijven. Als fractie hebben wij hierover gesproken; moeten we dit weer terug laten komen? De stappen zijn klein en er is weinig nieuws te melden. Maar, voorzitter, van onze inwoners vraagt het een lange adem en daarom willen ook wij, deze bij deze beschouwingen, het niet onbenoemd laten. Iedereen zou uiterlijk 1 juli te horen krijgen of zijn huis veilig was of niet, velen hebben tot op heden nog geen uitsluitsel. Als gemeente Eemsdelta wordt ongelofelijk hard getrokken aan dit weerbarstige dossier en ook daar is een woord van dank op zijn plaats.
De afgelopen periode hebben we het vaker en nadrukkelijker gehad over ondermijning, criminaliteit en beperken van jeugdoverlast. Als gemeente hebben we hierop geïnvesteerd, onder andere door de formatie op orde te brengen. Als fractie zijn we benieuwd naar het nieuwe integrale veiligheidsbeleid. Misschien lopen we iets op de muziek vooruit, maar kan het college ook iets zeggen over hoe het ervoor staat met ondermijning? Hoe groot is de uitdaging? Ondermijning is iets waar wij weinig zicht op hebben en gezien de kwetsbaarheid op dat vlak van ons gebied vast en zeker aanwezig is. Ook de preventie van jonge aanwas bij drugscriminaliteit, het verminderen van de jeugdoverlast en de inzet van het PIT (Preventie en Interventie Team) is iets wat wij van harte ondersteunen. Ook hierbij geldt: ‘Voorkomen is beter dan genezen’.
We lezen van de plannen om voorzieningen beter bereikbaar te maken per fiets, het oplossen van knelpunten en onveilige situaties in het fietsnetwerk. Onderwerpen die de ChristenUnie na aan het hart liggen. Wij zien uit naar de plannen en wellicht kan het college al een tipje van de sluier oplichten?
Het 2e thema bij het programma Sociaal Domein gaat over toekomstbestendige zorg en ondersteuning. Met u maken wij ons zorgen over de houdbaarheid van het zorgsysteem. In plaats van meer zorg, gaan we, en misschien wel moeten we, naar minder zorg. Het netwerk dient meer en meer zorg op zich te nemen. Daar valt veel over te zeggen, maar dat reikt voor dit moment te ver. We lezen dat er meer experimenteerruimte moet komen en daarom willen wij u allen het volgende voorleggen. Voorzitter, wij hoorden daarover recent een interessante ontwikkeling. In Zweden loopt men tegen dezelfde uitdagingen aan. Ook daar blijven oudere mensen meer en langer thuis wonen. Ouderen kunnen daar een beroep doen op een deskundige die één of twee keer per week langs komt. In een half uur worden er oefeningen gedaan en aangeleerd, waardoor deze mensen fysiek fitter worden. Hierdoor zijn zij in staat om meer huishoudelijke taken zelf uit te blijven voeren. Ook de zorgkosten en kosten voor huishoudelijke ondersteuning nemen af. Wij zijn benieuwd hoe andere fracties en ook het college aankijken tegen deze ontwikkeling en of dit zou kunnen leiden tot een pilot in Eemsdelta? Graag uw reactie.
Al vaker hebben wij aandacht gevraagd om als gemeente Eemsdelta aandacht te schenken aan de week van de pleegzorg. Afgelopen weekend zijn pleeggezinnen uitgenodigd door uw college om in Appingedam te komen bowlen en eten. Mooi om te zien dat hier goed gebruik van is gemaakt en onze complimenten aan het college voor dit initiatief. Dat wordt gewaardeerd. Ook hier vandaag willen we een oproep doen aan onze inwoners; bent u geïnteresseerd om pleegouder te worden, meldt u dan vooral. Pleeggezinnen zijn er nooit genoeg, op dit moment zijn er een kleine 600 kinderen op zoek naar een tweede thuis.
In het kader van klimaatadaptatie lezen wij dat we blijven inzetten op subsidie voor klimaatadaptieve maatregelen. Vorig jaar hebben wij een motie Regenton ingediend. U heeft hieraan in de eerste helft van dit jaar gevolg aan te gegeven. Dank voor hoe u dit vorm heeft gegeven en wij zijn content met het feit dat dit een groot succes is geworden.
Ten aanzien van de paragraaf Eemsdelta in Balans hebben we nog wel een opmerking. Er liggen twee stevige pakketten met bezuinigingen waar wij als fractie van de ChristenUnie ook graag grip en overzicht op houden. U presenteert in deze begroting met name totalen, maar daardoor missen wij inhoudelijke informatie over afzonderlijke maatregelen. Kan het college in volgende P&C-documenten (planning-en-controlcyclus) toezeggen dat -al of niet in de bijlage- een gedetailleerd overzicht wordt opgenomen? Hierin zou wat ons betreft het oorspronkelijke en het gerealiseerde bedrag moeten zijn opgenomen en welke inhoudelijke maatregel getroffen is.
Deze bijdrage is van raadslid en fractievoorzitter Gert Drenth en is hier terug te zien en te beluisteren vanaf 00:46:09.
Bij deze begroting wordt ook een motie ingediend: motie "Laat de Nedersaksenlijn en Lelylijn niet uitrangeren". Deze motie wordt toegelicht door raadslid Ina Schenkel-Zandvoort en is hier te zien en te beluisteren vanaf 00.53:06
Bij de stemmingen werd deze motie unaniem aangenomen!
Titel | Bestandsgrootte | MIME-type | ||
---|---|---|---|---|
Begroting 2025 boekwerk tbv raad 21 okt 2024.pdf | 10,0 MB | application/pdf | ||
Laat de Nedersaksenlijn en Lelylijn niet uitrangeren.pdf | 67,0 kB | application/pdf |