Raadsvergadering 10 juli 2024 Kadernota 2025

Topbanner geld 944x390woensdag 10 juli 2024 20:13

... wij ondervinden dat er niet alleen goeds vanuit het Rijk over ons wordt uitgestort. Waar men scheutig is met taken overhevelen, is er vaak geen sprake van ‘knaken bij taken’...

Algemene beschouwingen 2024 

Voorzitter, wat wonen we toch in een gaaf land. Een land waar de problemen niet groter lijken dan een hoofddoek en een zwarte piet. Decennialang voelde Den Haag oneindig ver weg, maar vorige week voelde dat voor het eerst als een zegen.  

En ook vandaag ondervinden wij dat er niet alleen goeds vanuit het Rijk over ons wordt uitgestort. Waar men scheutig is met taken overhevelen, is er vaak geen sprake van ‘knaken bij taken’. Toen gemeenten met de minister in gesprek waren over uitbreiding van het lokale belastinggebied, was men er als de kippen bij om een greep uit het gemeentefonds te doen. Dat laatste lukte prima, dat eerste lijkt men echter vergeten. En daarom zijn wij genoodzaakt vandaag Eemsdelta in balans 2 vast te stellen en daarnaast een kadernota zonder nieuw beleid. Wel zijn we als ChristenUnie content met het feit dat de vastgestelde beheerplannen voor onder andere wegen, openbare verlichting en civiele kunstwerken nu financieel vertaald zijn in de begroting. 

Vast onderwerp in de algemene beschouwingen van de ChristenUnie is de gaswinning en de gevolgen daarvan. Nog elke dag zijn een groot deel van onze inwoners, onze ambtelijke organisatie, het college en ook wij als raad druk met alles wat hieruit voortkomt. Recent heeft een deel van onze inwoners weer een teleurstellende brief van het NCG (Nationaal Coördinator Groningen) gehad met de melding; op korte termijn kunnen wij nog geen duidelijkheid geven met betrekking tot de versterking van uw woning. De zoveelste teleurstelling die weinig stof meer doet opwaaien, dat is ook een signaal. 

Op dit moment ligt de Groningenwet ter consultatie voor en ook Nij Begun begint voorzichtig vorm te krijgen. Brede welvaart is daarbij een veel gebezigde term. Alles wat wij als gemeente doen draagt bij aan de brede welvaart. Met de onder druk staande financiën van gemeenten, wordt af en toe ook met een scheef oog naar de middelen vanuit Nij Begun gekeken. Als ChristenUnie willen we ervoor waken dat de Nij Begun middelen worden ingezet voor het huishoudboekje van gemeenten.
Brede welvaart, ik sprak er zojuist al over. Natuurlijk is brede welvaart belangrijk, zeker in een regio als Groningen waar het in bepaalde regio’s sociaal economisch een uitdaging is. Maar naast brede welvaart, willen we als ChristenUnie ook wijzen op breed welzijn. Het is goed als we werken aan ‘het goed hebben’ maar daarbij mogen we niet uit het oog verliezen dat het goed moet gaan met onze inwoners. 

In dat licht willen we nog een aantal onderwerpen aansnijden.
Wonen, in het kader van de versterking hebben we daar al het een en ander over gezegd. Maar als gemeente Eemsdelta hebben we ook een woonvisie vastgesteld. In de woonvisie is ruimte geboden om in een aantal dorpen het woningaanbod uit te breiden. Hoe staat het met deze ontwikkeling? Voldoende, betaalbare en kwalitatieve woningen zijn immers de basis van het welbevinden van onze inwoners. 

Vanaf de start van Eemsdelta pleiten wij voor een kwaliteitsimpuls en uitbreiding van ons fietspadennetwerk. Als ChristenUnie zijn we blij met de plus op het onderhoudsniveau die we hebben kunnen realiseren in het vastgestelde beheerplan. Waar mogelijkheden ontstaan om uitbreiding van het netwerk te realiseren vindt u in ons een medestander. Immers, bewegen en recreëren is een grote stimulans voor ons welzijn. 

Wij waarderen de inzet van het ambtelijk apparaat. Elke dag zetten zij zich direct of indirect in voor onze inwoners. In het bijzonder willen wij toch even de gebiedsregie eruit lichten. Het enthousiasme waarmee dit vormgegeven wordt en het resultaat dat verspreide dorpen snel en makkelijk contact hebben en houden vinden wij een groot succes en een groot goed om te bewaren en te bewaken. Veelal hebben zij zitting in de dorpshuizen en ook deze hebben de afgelopen jaren een kwaliteitsimpuls gehad. Mooi dat dat gerealiseerd is, want een dorpshuis is toch het oliemannetje van het dorp. Wij vinden het belangrijk dat alle dorpen en wijken de mogelijkheid krijgen om een buurt- of dorpshuis te realiseren, voor zover nog niet aanwezig. Alle initiatieven daartoe steunen wij van harte.  

Niet iedereen lukt het de zegeningen van welvaart te ervaren. Soms worden onze inwoners geconfronteerd met omstandigheden, vaak buiten hun schuld, waardoor zij in financiële problemen belanden. Het lukt niet meer de eindjes aan elkaar te knopen. Funest voor de welvaart, maar zoveel te meer voor het welzijn. Recent zijn we bijgesproken over de ontwikkeling naar schulddienstverlening, dit in plaats van schuldhulpverlening. Een bredere aanpak dan alleen de ontstane schuld overnemen. Meer, beter en breder werken aan vroegsignalering en zeker daar waar kinderen in het spel zijn. Ontwikkelingen waar wij als ChristenUnie van harte achter staan.

Vandaag spreken we over de kadernota. Een kadernota die sluit met rode cijfers. En voor de duidelijkheid, ik sprak er al over in mijn inleiding, niet door zaken waar wij zelf als Eemsdelta toe hebben besloten. De afgelopen jaren hebben we veel geharmoniseerd en is er hard gewerkt om de basis op orde te krijgen. Die basis staat, zo is onze stellige overtuiging. Maar van luxe en franje is absoluut geen sprake. Sterker nog, we moeten waken voor behoud de komende jaren. En daarom doe ik dan ook hier een oproep aan de politiek in Den Haag. Bij taken horen knaken, u kunt niet met de ene hand nemen en vergeten met de andere te geven. Bij alle grote plannen die u heeft als regering, dragen gemeenten vaak zorg voor de uitvoering. Zorg dan ook dat zij de broek op kunnen houden!  

Vorige week in de commissie zei ik het al: deze keer een dunne kadernota met een dik pakket aan bezuinigingen. Veel maatregelen kunnen we zonder grote en pijnlijke gevolgen doorvoeren en daarom steun vanuit de ChristenUnie voor Eemsdelta in balans 2. De slogan luidt: “in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”, maar onder Eemsdelta in Balans 1 is het ons ook gelukt de OZB-verhoging niet door te voeren. Dus wie weet.
Ik zei het al, de basis staat. Dank aan iedereen die daaraan heeft bijgedragen. We danken het college dat zij de verantwoordelijkheid hebben genomen om hier een sluitend perspectief neer te leggen. We danken de griffie voor de ondersteuning bij ons werk. De kadernota is de opmaat naar de begroting 2025.

Wij hebben er vertrouwen in. Namens de fractie wens ik u allen ontspanning en rust tijdens het reces en Gods zegen bij het vervolg daarna.

Deze bijdrage is van fractievoorzitter Gert Drenth en is hier terug te zien.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Overzicht Eemsdelta in Balans 2.pdf189,5 kBapplication/pdfdownload

« Terug