Raadsvergadering 13 december 2023 Motie “oproep over aanhoudende situatie Ter Apel”

whatsapp+image+2023-12-11+at+12.30.37.jpegdonderdag 14 december 2023 12:28

Gert Drenth: "Elke asielzoeker, met welke reden hij/zij ook naar Nederland is gekomen, heeft een naam, heeft een vader en moeder, heeft een broer en/of zus. Hij/zij is een persoon net als wij....."

Voorzitter,

Recent hebben we weer getuige kunnen zijn van de ontwikkelingen in Ter Apel. En als ik het dan heb over ontwikkelingen, dan klinkt dat nog vrij technisch en plastisch. Voorzitter, we hebben het hier over mensen. Elke asielzoeker, met welke reden hij/zij ook naar Nederland is gekomen, heeft een naam, heeft een vader en moeder, heeft een broer en/of zus. Hij/zij is een persoon net als wij. De keuze die zij gemaakt hebben om naar Nederland te komen is er niet één geweest vanuit een luxepositie. Het minste wat wij kunnen doen is deze mensen een menswaardige ontvangst in Nederland geven.  

Er is veel te zeggen over het asiel- en immigratiebeleid, zo hebben we de afgelopen periode ook mogen ervaren, maar daar draait het vanavond niet om. Met deze motie willen wij onze steun uitspreken in de richting van de Groninger bestuurders die zich hierover ook al publiekelijk hebben uitgelaten. Veel Groninger gemeenten hebben hun verantwoordelijkheid al genomen in dit dossier.

Zo ook de gemeente Eemsdelta met het verlengen van de noodopvang in Farmsum. Wij roepen de andere gemeenten in Nederland op om ook hun verantwoordelijkheid in deze te pakken. Voorzitter, om dat handen en voeten te geven, dienen de fractie van de ChristenUnie samen met de fractie van de Pvda, de fractie van het CDA, de fractie van GroenLinks én de fractie EDE de motie “oproep over aanhoudende situatie Ter Apel” in.

De motie is hier te vinden en in de documenten hieronder. De motie is een gevolg van de oproep van o.a. ChristenUnie en gemeenteraad van Stadskanaal.

De bijdrage van Gert Drenth is hier terug te lezen en te horen.

De motie is unaniem aangenomen, dat betekent dat alle partijen hebben ingestemd met deze motie.
Na de instemming gaf burgemeester Ben Visser een reactie die de moeite waard is om terug te luisteren en te zien! Vanaf 2.08.21

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie VadO CU, PvdA, GL aanhoudende situatie in Ter Apel-111.pdf201,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug