Raadsvergadering 29 mei 2024 Ontwerp Regionaal Beleidsplan Crisisbeheersing 2024-2028

IMG_9133.JPGzaterdag 01 juni 2024 17:07

...Nu vinden wij als fractie van de ChristenUnie dat we de havens in de provincie Groningen ook behoren aangewezen te worden als veiligheidsrisicogebied....

Dank u wel voorzitter, 

Voor ons liggen 3 stukken om kennis van te nemen die betrekking hebben op met crisisbeheersing in onze regio. Elke 4 jaar is dit een terugkerend evenement om een beleidsplan crisisbeheersing op te stellen. De overige stukken hebben te maken met onze regionale risicoprofiel en een visie op de crisisbeheersing. Ik ga de stukken even bij langs om ze te bespreken.

Ontwerp regionale beleidsplan crisisbeheersing 2024-2028
Bij het eerste stuk heb ik een vraag. In het voorstel staat, ik citeer; “dat de burgemeester voorafgaand aan de vaststelling van het Regionaal beleidsplan crisisbeheersing overleg pleegt met de gemeenteraad over het beleidsplan.” Einde citaat. Dit triggerde me. Na mijn weten is dit niet gebeurd maar misschien heeft onze fractie dit gemist. Er zijn wel 3 informatie bijeenkomsten in april geweest maar dat is iets anders dan wat ik net benoemde.
Kan de burgemeester/ portefeuillehouder op deze vraag een antwoord geven?

Ook wordt er gevraagd om geen zienswijzen of wensen in te dienen. Zowel, dan behoren deze uiterlijk voor 5 juni ingediend te zijn. Dit is best kort dag na onze raadsvergadering over dit onderwerp. Het gaat om 3 dagen en dit geeft ook een behoorlijke druk voor de ambtenaren van onze gemeente die verantwoordelijk zijn voor dit voorstel. We hopen dat we over 4 jaar het beleidsplan deo volente eerder kunnen behandelen in de raad. We hopen op een toezegging !

De terugblik in het stuk is behoorlijk indrukwekkend. De afgelopen vier jaar is er heel wat gebeurd, o.a de coronapandemie en daarom willen we vanuit onze fractie onze grote waardering  uitspreken naar organisaties en eenheden die ons door deze afgelopen jaren heen hebben geholpen. Ook onze complimenten naar de ambtenaren die dit stuk opgemaakt hebben.

Nu daadwerkelijk over het stuk: hierin wordt extra aandacht gegeven aan klimaatverandering. Dit is zeker een aandachtspunt,zie wat er op maandag 20 mei o.a. Buitenpost is gebeurd. Dit was een behoorlijke impact op de bevolking van dat dorp. Goed dat hier aandacht voor is.
De energietransitie, een einde aan de gaswinning na 60 jaar geeft ook aandacht aan alle duurzame energiebronnen. Deze verschillende energiebronnen hebben we ook in onze gemeente. En daar zitten ook risico’s aan vast. Goed dat er in de stuk aandacht voor is. Alleen mist onze fractie een belangrijke energiebron in het stuk dat niet besproken wordt en dat zijn de LNG schepen. Deze liggen in de Eemshaven en zetten vloeibaar aardgas om naar gas dat bedrijven en huishoudens kunnen gebruiken. Dit geeft ook een gevaarzetting in de regio Groningen maar deze wordt niet benadrukt in dit stuk. Graag zouden wij dit als aandachtspunt /zienswijze mee willen geven naar de Veilgheidregio Groningen.

De digitalisering en cybercrime is ook rekening mee gehouden door de veiligheidsregio Groningen.

Het chemiepark in Delfzijl wordt gelukkig specifiek genoemd in het stuk. Door een storing kan dit grote gevolgen hebben voor de gehele omgeving.
Ook het aandachtspunt over werkeloosheid en waardedaling door de gaswinningsproblematiek is een vervelende maar juiste constatering, wat leidt naar verborgen armoede. Het verleden heeft laten zien dat branden en ongevallen in de priveomgeving vaker voorkomen bij personen of gezinnen met minder financiële middelen. Dat is een constatering. Maar wat gaan we hiermee doen? Dat staat niet in het stuk. Kan de portefeuillehouder hier een antwoord opgeven?

Visie op de crisisbeheersing.
In deze visie wordt er gesproken over de bijzondere ligging aan de zee met vier (zee) havens aan een landgrens met aanwezigheid van chemische industrie. Als veilgheidsregio zijn we ook verantwoordelijk om bedreigingen te voorkomen. Omdat bedreigingen steeds groter worden, hebben wij wel een opmerking/zienswijze die volgens onze fractie van de CU tot uiting mag komen. En die valt ook onder de dreigingsthema’s. In Nederland zijn er veiligheidsrisicogebieden, dit zijn voornamelijk luchthavens in Nederland. Deze staan genoemd in het besluit terroristische misdrijven. Nu vinden wij als fractie van de ChristenUnie Eemsdelta dat we de havens in de provincie Groningen ook behoren aangewezen te worden als veiligheidsrisicogebied. Dus het havengebied van Delfzijl en de Eemshaven. Zoals genoemd in artikel 151b lid 1 en artikel 174b lid 1 van de Gemeentewet. Dit is met het aangewezen luchtvaartterrein Eelde ook het geval.
Graag willen we als fractie van de ChristenUnie Eemsdelta dat de portefeuillehouder deze aanbeveling meeneemt naar de veiligheidsregio Groningen. Cq als zienswijze meeneemt in dit voorstel. We hopen ook op een toezegging van dit punt. De laatste en zeer fijne constatering in het stuk is dat de N33 (traject-Zuidbroek-Appingedam) gereed is in 2025. We hopen dat gehaald gaat worden.

Ik kom tot een afronding. Het is een behoorlijk lang stuk, waar met veel zaken rekening is gehouden. De andere zaken heb ik zojuist benoemd in mijn bijdrage. Tot zover.

Deze bijdrage van raadslid Harold Kol is hier terug te luisteren en te zien.

« Terug