Raadsvergadering 29 juni 2022 Vaststellen Strandvisie Delfzijl

IMG_4765banner.jpgvrijdag 01 juli 2022 16:18

Als ChristenUnie willen we benadrukken dat we het heel belangrijk vinden dat initiatiefnemers en inwoners gehoord en meegenomen worden in de plannen...

Het is vandaag een goede dag om het over de strandvisie te hebben. Bij het mooie, zonnige weer van vandaag zal het een feestje zijn om te verblijven op het strand en bij het water, tenminste voor veel mensen. Natuurlijk horen er dan een aantal voorzieningen aanwezig te zijn om het verblijf aangenaam en compleet te maken. Elke leeftijdsgroep heeft zo haar eigen wensen en behoeftes. Kleine kinderen willen graag spelen met zand en water en dat is al gauw genoeg. Grotere kinderen willen speeltoestellen als springkussens, klimrekken en andere uitdagende dingen. Jongeren zijn blij met ruimte om te voetballen en volleyballen en een plek om te chillen samen.

Ouders zullen graag in de buurt van hun kinderen blijven om hen in de gaten te houden, voor hen is een tentje waar ijs en snacks te halen zijn al gauw genoeg en dan is het ook wel handig als de speeltoestellen bij elkaar staan en je ze in één oogopslag kunt overzien. Bezoekers zonder kinderen zullen het gezellig vinden als er een horeca gelegenheid is met een mooi terras met uitzicht op het strand en het water, om zo te genieten van het uitzicht  en van alle bedrijvigheid op en om het strand.

In ieder geval is het voor alle bezoekers belangrijk dat het strand schoon en veilig is, er toiletten en douches zijn en dat deze voor iedereen goed bereikbaar zijn. We willen meer bezoekers en dat betekent voldoende parkeergelegenheid zo dicht mogelijk bij het strand en ook een veilige wandelroute van het trein- en busstation naar het strand zoals ook in de visie beschreven staat. Ook zal er voldoende ruimte moeten zijn om brommers, fietsen en scootmobielen te parkeren zonder dat ze in de weg staan.

Voor wat betreft de horecavoorziening delen wij de mening van het college dat er niet op het strand gebouwd moet worden. Een strand moet ruim zijn en voor iedereen vrij toegankelijk en ook het vrije uitzicht vinden wij belangrijk. Over het aantal vierkante meters voor een strandpaviljoen hebben wij wat twijfels, het moet wel rendabel zijn en van ons zou het tot 500 vierkante meter ook nog mogen. De locatie, op de dijk of tegen de dijk zal ook afhangen van de vergunningen en bouwkosten. Het liefst zien we alle voorzieningen aan de randen van het strand.

We hebben de stukken gelezen en de insprekers gehoord en ondanks de onderliggende verschillen op bepaalde zaken spreekt uit alles een groot enthousiasme voor het nieuwe strand en de kansen die er liggen en die opgepakt moeten worden. En indien mogelijk sommige nog dit seizoen, zoals de ambulante handel.

Als ChristenUnie willen we benadrukken dat we het heel belangrijk vinden dat initiatiefnemers en inwoners gehoord en meegenomen worden in de plannen.

Hoe mooi zou het zijn als ook kinderen en jongeren worden uitgenodigd om een middagje te komen brainstormen over wat voor strand ze zouden willen en wat hen zou trekken naar het strand. Verder moet er ruimte zijn voor het onderzoeken en eventueel inpassen van creatieve ideeën zoals vakantiehuisjes, een verlengde pier en andere initiatieven die we hoorden van de insprekers. Het zal de aantrekkelijkheid vergroten en dus ook het aantal bezoekers.

Deze bijdrage is van Ina Schenkel-Zandvoort
fractievoorzitter en raadslid ChristenUnie Eemsdelta.
De bijdrage is hier terug te luisteren en te zien.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Strandvisie Delfzijl.pdf5,0 MBapplication/pdfdownload

« Terug